5 ВПРАВ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ЗНАЙТИ ВАШЕ ПРИЗНАЧЕННЯ

Знаєте, як зрозуміти, чи своїм шляхом ви йдете? Це досить просто. Якщо щоранку ви прокидаєтеся сповненим енергією і творчими ідеями - ви на правильному шляху. Якщо ж ви ненавидите дзвінок будильника і прокидаєтеся з поганим настроєм - настав час шукати іншу роботу. Ось кілька вправ, які допоможуть вам зрозуміти, чим вам потрібно займатися насправді.

Вправа 1. Повернути дитячу зацікавленість

Знаєте, чим відрізняється геній від простої людини? Геній відстоює своє право займатися улюбленою справою. Зазвичай це відбувається в найбільш ранньому віці.

Дайте собі відповідь на питання, чим ви любили займатися в дитинстві. Ще до того, як ваші батьки почали впихати у вас установки, що "малюванням на хліб не заробиш" або "танці - це несерйозно". Напишіть три речі, які вас реально захоплювали в дитинстві. Це невелика підказка, до чого вам прагнути.

Вправа 2. Шукаємо закономірності: 20 улюблених занять

Тепер давайте складемо список з 20 ваших улюблених занять. Нехай деякі з них вам здаються банальними (наприклад, їсти смачну їжу) - все одно пишіть. Коли список буде готовий, подивіться уважно на ці заняття. Бачите закономірності? Можливо, у вашому списку переважають справи, пов'язані з допомогою людям? Або якісь спортивні заняття? Або справи, пов'язані зі спокійною монотонною роботою?

Подумайте, на які групи можна розбити цей список. Він допоможе вам зрозуміти, яким життям ви хотіли б жити.

Вправа 3. Ваше ідеальне оточення

Якщо у вас ніхто не вірить, то повірити в самого себе ще складніше. Саме тому середовище, що породжує переможців, майже завжди складається з переможців. На жаль, середовище, в якому ми звикли рости, не сприяє вихованню геніїв.

Уявіть, що світ за ніч змінився під ваші запити. І зранку він буде наповнений тими людьми, якими ви захочете. Якими будуть ці люди? Якими якостями вони володітимуть? Можливо, всі вони творчі, або, навпаки, це люди, які складають всі тести на п'ять з плюсом? Можливо, вони все роблять швидко, або, навпаки, ви б хотіли уповільнити світ?

Що ви дізналися про себе і що вам потрібно, щоби повністю проявити себе?

Вправа 4. П'ять життів

А тепер уявіть: у вас буде п'ять життів. І в кожному з них ви зможете стати тим, ким хочете. Як ви проживете ці п'ять життів?

Цю вправу, як і всі інші, ви можете підігнати під себе. Якщо все зробите за три життя - беріть три. Потрібно десять - ні в чому собі не відмовляйте.

Отже, уявіть, що одне життя ви присвятите біології, друге - професійним подорожам, третє - тому, щоб завести велику родину з купою дітей, у четвертому станете скульптором, а в п'ятому - астронавтом. Яке життя подобається вам більше?

Найважливіше тут - зрозуміти наступне: якщо вам потрібно вибрати всього одне життя, нехай навіть те, котре вам найбільше подобається, вам все одно буде не вистачати інших. Тому що вони - це ваша невід'ємна частина. Нам в голови утовкмачили: "Потрібно визначитися!". І це сумно.

У світі зустрічаються люди, народжені для єдиної мети, але це рідкісний виняток. Кожна з ваших життів містить щось, що ви дуже любите і в чому потребуєте. І ви можете привнести це в своє життя.

Вправа 5. Мій ідеальний день

Зараз нам належить довга прогулянка вашою уявою. Візьміть ручку і листок, і поїхали. Отож, яким ви бачите свій ідеальний день?

Проживіть цей день в теперішньому часі та в усіх подробицях: де ви прокидаєтеся, який це будинок, хто лежить поруч з вами, що ви їсте на сніданок, який одяг ви вдягаєте, що ви робите, якою роботою ви зайняті, вдома чи в офісі?

Не обмежуйте свою фантазію. Опишіть день, який би ви хотіли прожити, якщо б у вас була абсолютна свобода, необмежені кошти і всі сили та вміння, про які ви тільки мріяли.

Після того як складете список, поділіть всі ваші фантазії на три групи:

  1. Що з цього вам необхідне як повітря.
  2. Що необов'язкове, але все одно дуже хотілося б мати.
  3. Без чого можете обійтися

Наше життя складається з життєвого досвіду, історій, ролей, відносин, заробітку, навичок. Щось з цього ми самі вибираємо. Щось з того, що ми називаємо своїм вибором, насправді є компромісом. Щось - взагалі випадковість. Дещо з цього необхідне і дуже дороге. Але все це - не ви.

Зосередьтеся на собі. Знайдіть те, що любите. І почніть рухатися до свого призначення!

Повернутись назад